Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

Peilen is weten    Bart Voeten

Er zijn diverse manieren om de bodemgesteldheid en diepte van een water nauwkeurig in kaart te brengen. Bart Voeten is een van de meest fanatieke en gedreven karpervissers van België en in sommige jaargetijden woont hij letterlijk aan het water. Hierdoor heeft hij veel ervaring met verschillende watertypen. In dit artikel vertelt hij over de wijzen waarop hij wateren uitpeilt.

2

Het Bassin Nord    Corneel Harteveld

Veel karpervissers kennen Lac du Der Chantecoq vanwege de vele artikelen die aan dit water zijn gewijd. Anderen kennen het omdat ze er daadwerkelijk hebben gevist. Lac du Der staat bekend als een groot meer waar mooie dertig- en veertigponders kunnen worden gevangen. Vooral het Bassin Sud, beter bekend als het Zuid Bassin en de stekken rondom de bekende kerk zijn geliefde stekken. Corneel Harteveld vertelt over een ander, iets minder bekend stuk van Lac du Der: het Bassin Nord.

3

Op weg naar het zuiden    Pieter van de Werfhorst

Pieter van de Werfhorst is Frankrijkvisser in hart en nieren. Zeker vijf keer per jaar vertrekt hij naar ’La Douce France’ om daar op karper te vissen. Een van zijn sessies zorgde ervoor dat de zomervakantie van vorig jaar een hele bijzondere werd. In dit artikel vertelt Pieter het verhaal en wijdt hij uit over zijn aanpak in het buitenland.

4

Succes op een Nederlandse karperput    Math Geurts

Veel Nederlandse karpervissers vissen regelmatig in België. Toch zie je weinig Belgische karpervissers die een kansje wagen op Nederlands grondgebied. Math Geurts is een Belgische avonturier die regelmatig naar het noorden rijdt. Hij neemt ons mee naar Nederlands water dat hij met succes bevist.

5

De dertig kilo van    Jeroen Flokstra

Jeroen Flokstra bevist met grote regelmaat het merencomplex van Abbey Lake. Tijdens zijn sessies heeft hij daar al menig grote karper het leven zuur gemaakt. In het voorjaar van 2009 beleefde Jeroen er zijn climax. Vlak voor de paai wist hij er een karper te vangen van astronomische afmetingen. Het bijzondere is dat hij deze vis binnen enkele weken twee keer ving. Voor de lezers van Spiegel Magazine schreef hij een bijzonder verslag.

6

Onzeker en onbekend    Gunther Poelmans

De dag van vandaag biedt weinig zekerheden in het leven en veel mensen zoeken daarom houvast in zekerheden. Vaak is hun bestemming al bekend en hoeven ze enkel aan te schuiven. Gunther Poelmans is een echte pionier en houdt niet van gebaande paden. Hij boekte ooit eens een georganiseerde vistrip maar dit gaf hem niet dat voldane gevoel dat hij in zijn visserij zo nodig heeft. Dit passionele verhaal van Gunther gaat niet alleen over het vangen van grote karpers maar vooral over de wijze waarop de vangst tot stand komt. Dit verhaal gaat over Gunthers drang naar het onbekende.

7

Online spiegelkarperproject    Ruud Pannekeet

De afgelopen jaren kreeg hengelsportvereniging Maarssen signalen over een teruglopend karperbestand. In 2009 werd een visserijkundig onderzoek uitgevoerd en toen bleek dat in de singels van Maarssenbroek inderdaad vrijwel geen karpers meer rondzwommen. Vanwege de goede snoekstand en predatie van aalscholvers krijgen hele jonge karpers geen kans om op te groeien. De vereniging vond het daarom noodzakelijk om karpers uit te zetten. De monitoring van de uitgezette karpers heeft de vereniging in een nieuw jasje gegoten. Het terugmelden van een gevangen projectkarper is opeens stukken leuker!

8

Nieuw Rainbow Lake wereldrecord voor Martin Lock


9

Op bezoek bij Raven

Sinds jaar en dag is Raven een toonaangevende winkelketen binnen de hengelsport. Wat niet veel mensen weten is dat Raven voor veel meer staat dan enkel een paar winkels in Nederland. In december 2009 opende deze hengelsportgigant de deuren van haar nieuwe distributiecentrum in Dronten. Reden genoeg voor de redactie van Spiegel Magazine om op bezoek te gaan bij dit succesvolle hengelsportconcern.

10

Met de stokken naar Sulawesi    Daniël van Dijk

Volgens Daniël van Dijk hoeven de karperhengels niet altijd mee tijdens een ‘gewone’ zomervakantie. Bij het zoeken naar een vakantiebestemming houdt hij niet per definitie rekening met de aanwezigheid van viswater. Maar het afgelopen jaar kreeg hij een unieke kans. Het begon met een onschuldig sms-je van zijn vriendin: “Deze zomer vissen in Indonesië? Ik heb een leuke folder…” Daniël neemt je mee naar De Gordel van Smaragd voor een onvergetelijk en indrukwekkend avontuur.

11

Rotary Letter     Bart Douma & Ronny Lensink

Discussie over rigs is onlosmakelijk verbonden met de karpervisserij en dat zal ook wel altijd zo blijven. Daarom laten we in deze Rotary Letter twee gedreven en ervaren karpervissers aan het woord over het ‘laatste eindje’. Bart Douma en Ronnie Lensink geven antwoord op de vraag ’Wat zijn jullie favoriete rigs en waarom?’

12

De voerschep herontdekt    Pete Castle

Karpervissers gebruiken diverse hulpmiddelen om het aas op de plaats van bestemming te krijgen. De werppijp, radiografische voerboot en katapult worden veelvuldig gebruikt. De voerschep lijkt een beetje naar de achtergrond gedreven maar dat is onterecht. Pete Castle bewijst dat de voerschep een erg praktisch en gemakkelijk hulpmiddel is.

13

Op herhaling in Engeland    Dennis de Wilde

In Spiegel Magazine 9 schreef Dennis de Wilde in ‘Op jacht naar Lumpy’ al over zijn voorliefde voor het vissen in Engeland. Twee jaar later is het opnieuw tijd om af te reizen naar een Engels circuitwater. Deze keer brengt Dennis een bezoek aan St. Georges.

14

Ka(r)pers op de kust    Giovanni van Hooren

In een eerder artikel schetste Giovanni van Hooren dat het in zijn regio karig is gesteld met goedbezette karperwateren. Deze keer neemt Giovanni ons mee terug naar het najaar van enkele jaren geleden. Met een vriend heeft hij besloten om een van de weinige wateren in de Belgische kuststreek het vuur aan de schenen te leggen. Het wordt een ultieme poging om nog een lokale dertigponder aan de schubben te komen.

15

De droom verwezenlijkt    Danny Fairbrass

Danny Fairbrass heeft de stoute schoenen aangetrokken en een eigen water gekocht. Om zijn ideaalbeeld te verwezenlijken, moesten er veel zaken worden geregeld. Dat valt niet mee als het water in Frankrijk ligt en je er zelf niet woont. In het eerste jaar werden kosten nog moeite gespaard om alle faciliteiten te creëren en een interessant karperbestand op te kunnen bouwen.

16

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner