Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Oppervlaktevissen    Pete Castle

Het is geen toeval dat veel vooraanstaande karpervissers goede oppervlaktevissers zijn. Het vissen aan de oppervlakte vereist eigenschappen als doorzettingsvermogen, geduld en een voorzichtige benadering van de vis. Bovendien geeft deze vorm van karpervissen een goed beeld van het gedrag van de karper. Veel mensen houden van het kijken naar onder water beelden om een beeld te krijgen van aasgedrag maar bij het oppervlaktevissen gebeurt het allemaal binnen je gezichtsveld. Pete Castle is een fanatieke oppervlaktevisser en geeft interessante en bruikbare tips.

1

De puzzel van het targetvissen    Mark Pansar

Dat Mark Pansar een kundige visser is weten we al jaren. Jaar in jaar uit slaagt hij erin om prachtige karpers op de kant te trekken. Vooral de continuïteit waarmee Mark met speciale vangsten op de proppen komt is indrukwekkend te noemen. Speciaal voor Spiegel Magazine beschrijft deze specimen hunter annex targetvisser zijn aanpak, tactiek en strategie.

2

De tijgernoot ontleed    Ronnie van Berlo & Alex Poot

Ronnie van Berlo is sinds jaar en dag verknocht aan de tijgernoot en daarom importeert hij de noten zelf vanuit Zuid-Europa. Om de tijgernoten vers te houden, bouwde hij een koelruimte zodat hij altijd beschikt over kwaliteitsnoten. Andere karpervissers toonden interesse in de hoogwaardige tijgernoten van Ronnie en zijn bedrijf www.aasvoorkarpers.nl was geboren. Samen met Alex Poot ontkracht hij enkele misverstanden en geeft hij bruikbare tips over het bereiden en gebruiken van deze populaire partikel.

3

Rotary Letter    Ewin van Hensbergen & Piet Vogel

Visveiligheid is een hot item in de karpervisserij. Ooit was de introductie van de onthaakmat een vooruitstrevende ontwikkeling en tegenwoordig ligt de nadruk vooral op visveilige loodsystemen en het verantwoord gebruik van haken. Erwin van Hensbergen – een van de mannen achter Carpfeeling.com – gaat met veiligheidsadviseur Piet Vogel in op de vragen:

- Welke plaats neemt visveiligheid in binnen jouw visserij?

- Wordt visveilig vissen soms niet overdreven?

4

Is het Fuzz systeem echt zo goed?    Jeroen Albers

In het begin van dit jaar kwam Strategy op de markt met het revolutionaire Fuzz systeem. In Spiegel Magazine 20 legde Jeroen Albers de werking van dit systeem al uitgebreid uit. Toch is er bij veel karpervissers nog veel twijfel over de goede werking van het Fuzz systeem. Om aan deze ‘onzekerheid’ een eind te maken hebben we Jeroen Albers bereid gevonden om verslag te doen van een succesvolle nacht waarin hij met dit baanbrekende systeem viste.

5

Vallen en opstaan    Pim Vermerris

Meestal lezen en horen we alleen de succesverhalen van karpervissers. De sessies waarin alles misgaat en de beetmelders angstvallig zwijgen worden angstvallig stil gehouden. Pim Vermerris vindt echter dat de ‘rampensessies’ erbij horen en zelfspot is hem dan ook niet vreemd. Toch blijft hij altijd positief ingesteld en is hij ervan overtuigd dat er na regen zonneschijn komt. Geniet mee van dit eerlijke verhaal dat je heen en weer slingert tussen teleurstelling en succes.

6

Het camouflage effect    Steve Briggs

In de karpervisserij is het de grote truc om de vis het haakaas te laten oppakken maar dat lukt niet altijd. Hoeveel van ons materiaal herkent en vermijdt de karper eigenlijk? Waarschijnlijk kan niemand deze vraag sluitend beantwoorden maar we denken er allemaal wel vaak over na. Steve Briggs heeft een duidelijke visie op het camoufleren van onderlijnen en end tackle.

7

Visserinnen en de bibbervis    Sjoob Kobus

Het leven van een karpervisser is een aaneenschakeling van verbazingwekkende momenten, grote teleurstellingen en welverdiende successen. Sjoob Kobus ondergaat zijn lot met kalmte waarbij relativeringsvermogen, realiteitszin en zelfspot hoog in het vaandel staan. In een unieke schrijfstijl maakt hij ons deelgenoot van zijn bestaan dat voor iedere karpervisser herkenbaar is. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje Sjoob…

8

De ontmoeting    Bert Teuben

Tijdens zijn omzwervingen op zoek naar grote karper komt Bert Teuben terecht op een circuitwater in de omgeving van zijn woonplaats. Het watertype is compleet anders dan de wateren waar hij normaal vist. Het water is tot ruim twaalf meter diep en het bodemverloop is zeer grillig. Tevens is het er erg druk met karpervissers en daar moet Bert erg aan wennen. Toch weet hij zich aan te passen en uiteindelijk levert hem dat het nodige succes op.

9

Betaalwateren: Freedom Lakes    Dennis de Wilde

Op verzoek van Spiegel Magazine brachten Dennis de Wilde en Jan Nolet een bezoek aan Freedom Lakes. Freedom Lakes ligt op een voormalig jachtdomein van vijfenvijftig hectare en bestaat uit acht meren. Drie van deze meren zijn de laatste jaren voorzien van vis en worden bevist. Na contact te hebben gehad met beheerder Mark Beldom besluiten Dennis en Jan om in de laatste aprilweek van dit jaar te vertrekken naar Frankrijk.

10

Nederlandse dressuurwatervisserij    Mark Zelle

Afgelopen voorjaar viste JRC-man Mark Zelle enkele nachten op een Nederlands dressuurwater. In korte tijd slaagde Mark erin om het grootste deel van het bestand van dit moeilijke water te vangen. In dit artikel doet Mark verslag over een paar bijzondere vangsten en wijdt hij uit over zijn aanpak en tactische keuzes.

11

En de boilie, hij rolde voort…    Vik Debouvere

In de jaren tachtig van de vorige eeuw deed de boilie zijn intrede in de karpervisserij. Ook Vik Debouvere werd gegrepen door het gekookte deegballetje. Onder invloed van een karperboek promoveerde hij tot boiliekok maar zijn eerste brouwsels waren verre van succesvol. De tijd gaat echter snel als je plezier hebt en nu blikt Vik terug op zijn bestaan als karpervisser. Het contrast tussen verleden en heden op aasgebied blijkt erg groot te zijn.

12

Naast de bovengenoemde artikelen is er vanzelfsprekend nog veel meer in Spiegel Magazine te lezen. En ook zijn alle (vaste) rubrieken weer aanwezig.

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner