Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Spiegel Magazine 25 verschijnt medio 19 oktober 2010.

 

Samen sta je sterker    Richard Elbersen

Tijdens een regiomeeting van KSN Regio IJsselstreek spreekt Richard Elbersen met de in Duitsland woonachtige Michael Kellner. Deze sympathieke en vooral gedreven testvisser van het Holland Baits team vertelt enthousiast over zijn visserij op een grote zandafgraving in zijn eigen land. Michael geeft aan dat hij in de afgelopen twee jaar ervaren heeft dat het een moeilijk en vooral lastig water is vanwege het lage karperbestand en het vele natuurlijk voedsel. Hij wil zijn krachten graag bundelen met die van Richard.

1

De ‘Kritische’ Combi Rig    Bart van den Hurk

Zowel karpervissers als karpers worden steeds kritischer. Veel karpervissers knopen de meest vindingrijke creaties aan hun lijn, in de hoop op dat beetje extra meerwaarde. Toch grijpt Bart van den Hurk steeds vaker terug naar dezelfde rigs. Vertrouwen is hiervan een van de belangrijkste oorzaken, want hierop val je altijd terug als de resultaten tegenvallen.

2

Op bezoek bij Successful Baits

Deze keer maken we weer een reis naar het buitenland. In het plaatsje Kerken in Duitsland – aan de Obereyllerstrasse – is het bedrijf Successful Baits gevestigd. Naast een hengelsportwinkel is Successful Baits nog veel meer. Er worden producten in eigen beheer ontwikkeld en geproduceerd en met name de zeer populaire boilierange is indrukwekkend te noemen.

3

De avonturen van Jake Langley-Hobbs    Het Meer van Pusiano

Jake Langley-Hobbs reist maar liefst vijf jaar non-stop door Europa om bekende en minder bekende karperwateren te bevissen. Aan de waterkant vertrouwt Jake zijn avonturen toe aan zijn laptop zodat de lezers van Spiegel Magazine er ook van kunnen meegenieten. Tijdens zijn unieke vistrip maakt hij een tussenstop in Italië om daar het befaamde Meer van Pusiano te bevissen. Geniet van Jake’s Italiaanse avontuur dat hij meemaakt in waarschijnlijk de langste karpersessie ooit.

4

Karpertherapie    Geert Ooms

Rondom de jaarwisseling belooft Geert Ooms zichzelf om minder hard te werken en meer te vissen. Toch waren de resultaten van het voorbije jaar zeer goed geweest, ondanks de beperkte vistijd. De planning van Geert was perfect en hij hield daarbij zelfs rekening met de maanstand, schommelingen van hoge- en lage luchtdrukgebieden en weersveranderingen. Een spontane omzwerving langs een van de Belgische of Franse wateren zat er echter niet in. De visserij was hierdoor erg ‘klinisch’ geworden. In het nieuwe jaar gaat Geert echter vissen. Veel vissen!

5

Alternatieve aassoorten    Mark Noorman

Mark Noorman weet als geen ander dat er naast de boilie veel meer aassoorten zijn waarmee je erg goed karper kunt vangen. Hij gebruikt regelmatig een aantal alternatieve aassoorten die door veel moderne karpervissers zijn vergeten of die ze zelfs niet kennen. Door deze aassoorten op de juiste manier op de juiste plaats aan te bieden weet Mark regelmatig een extra karper te vangen.

6

Betaalwateren: Bel Forêt    Pim Verlaan

Steeds meer karpervissers zijn op zoek naar een combinatie van vissen en relaxen. Vaak wil de karpervisser in kwestie zijn vriendin of vrouw meenemen en die moet zich wel kunnen vermaken. Ondanks de grote vraag naar dergelijke betaalwateren is het aanbod schaars. Afgelopen voorjaar bezochten Pim Verlaan en zijn vriendin Mariska het betaalwater Bel Forêt. Hun doel was een ontspannende week met een kans op een mooie karper.

7

Verantwoord obstakelvissen    Eddy Norder

Obstakels bieden beschutting, veiligheid en voedsel aan karpers en daarom vertoeven de vissen er graag. Het is dus begrijpelijk dat karpervissers hun geluk beproeven bij obstakels. Het bevissen van obstakels is spannend maar het verantwoord bevissen van obstakels is een speciale tak van sport. Eddy Norder geeft zijn visie op obstakelvissen en licht er enkele situaties uit waarmee hij ervaring heeft.

8

Hair Aligner    Felix van der Marel

Felix van der Marel bewijst dat de ontwikkelingen op het gebied van onderlijnen nog lang niet tot een einde zijn gekomen. De creatiefste man uit het Dynamite team heeft een hele doeltreffende aanpassing uitgevonden die uitblinkt in eenvoud. Diverse internationaal bekende karpervissers passen zijn unieke aanpassing al naar grote tevredenheid toe. Woorden als fantastisch tot zelfs revolutionair worden door hen onverbloemd in de mond genomen en dat zegt iets. Lees dus snel door en leer over de Hair Aligner van rigdokter F’lix.

9

Blijf zoals je bent    Joris Vandaele

Ik zet het zijraampje van de wagen op een kier en hoor het geluid van knarsende kiezelsteentjes onder de banden. “1000 meter”, staat er te lezen op het GPS-toestel. De blauwe lijn die de nog af te leggen weg toont, wordt steeds korter. Het digitale finishvlagje pronkt in het midden van het scherm. Het schreeuwt om aandacht. Ik klem mijn tanden stevig op elkaar, probeer mijn verhoogde hartslag te onderdrukken en tel ongeduldig de resterende meters af. “800…600…400…”. Met lichtjes dichtgeknepen oogleden probeer ik door het gebladerte heen te kijken, in de hoop al een glimp van het water te kunnen opvangen. Ik voel me net een kind dat een pakje krijgt op z’n verjaardag, maar er door de hevige spanning en extase maar niet in slaagt het cadeaupapier ervan te scheuren. In mijn ogen schitteren geen dollartekens, maar maagdelijke karpers. Een wilde eekhoorn ontsnapt even later op het nippertje aan de dood. “Op de baan focussen, Joris”, berisp ik mezelf streng. ”Nog even volhouden!”

10

Als alles meezit    Roald Borgman

Roald Borgman is een karpervisser in hart en nieren. In de wintermaanden begint hij al na te denken over de vissen die hij het komende seizoen achter de schubben aan gaat zitten. Het feit dat hij in het najaar al is begonnen op een lokaal water vergemakkelijkt de keuze. Daarnaast is er nog een ander water waar hij de meeste vissen al heeft gevangen, maar waarvan de topvis de dans ontsprong. Naast zijn normale weekendvisserij met Sjoob, besluit hij deze twee wateren door de week te bevissen.

11

Rotary Letter 25    Hans Reinders & Hans Hellendoorn

Karpervissers die zelf boilies draaien worden steeds zeldzamer. Toch zijn ze er nog, mannen die met grote regelmaat in hun boiliekeuken staan. Wat bezielt deze kerels in een tijd waarin de aasfirma’s als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten? Een kant-en-klare boilie kopen lijkt veel gemakkelijker en in veel gevallen zijn ze nog betaalbaar ook. De ervaren boilierollers Hans Reinders en Hans Hellendoorn geven antwoord op de vraag:

- Waarom maak jij zelf boilies?

12

Van pennen tot dobberloeren    André Akkermans

Er zijn maar weinig karpervissers die zo allround zijn als André Akkermans. Hij groeide op in het tijdperk van de gekookte aardappel en deegbal, maar keer op keer wist hij zich de nieuwste karpertechnieken eigen te maken. In de Benelux stond hij zelfs aan de wieg van het methodvissen, het spodden en het vissen met zig rigs. Voor André is de cirkel inmiddels rond en hij is teruggekeerd naar zijn eerste liefde: het vissen met de pen. Dat hij hierin ook de nodige verbeteringen heeft aangebracht zal niemand verbazen. In de moderne penvisserij draait het tegenwoordig om subtiliteit, balans, tactiek en techniek.

13

Spaans avontuur    Raymond van Keerberghen

Over het vissen in de Spaanse rivier de Ebro verschijnen steeds vaker artikelen. Dat is niet verwonderlijk want het visbestand van deze rivier is uniek en de mogelijkheden voor sportvissers zijn er enorm. Snoekbaars, karper en grote meerval zwemt er in overvloed. Tel daarbij op het heerlijke klimaat, de prima wijn en de uitstekende keuken en het is direct duidelijk waarom vissers uit heel Europa deze prachtige rivier met een bezoek vereren. Ook Raymond van Keerberghen reist regelmatig af naar de machtige Ebro om daar op karper te vissen.

14

Naast de bovengenoemde artikelen is er vanzelfsprekend nog veel meer in Spiegel Magazine 25 te lezen. En ook zijn alle (vaste) rubrieken weer aanwezig.

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner