Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Beasting op de rivier, het vervolg    Bart Douma

Het koudste jaargetijde vliegt voorbij en halfweg mei 2008 vertrekken Bart Douma en Phil Cottenier opnieuw naar de Maas. Na de voorjaarsgekte aan het vermaarde V-kanaal willen ze enkele ontspannen sessies vissen op de rivier. Ze vermoeden dat de karpers al zijn afgepaaid, maar dat mag de pret niet drukken. De messen zijn weer geslepen en beide heren zijn klaar voor een nieuw seizoen op de Maas.

1

Mijn favoriete wintertactiek    Dennis de Wilde

Er zijn talloze technieken en tactieken beschikbaar waarmee we onze visserij kunnen verfijnen en afstemmen op de koudste periode van het jaar. Omdat witvis in de winter minder actief is, kun je met kleiner aas vissen. Ook het gebruik van partikels of pellets is mogelijk. Dennis de Wilde is een winterspecialist pur sang en deelt zijn ervaringen van de afgelopen decennia met ons.

2

Boilies met een jasje

Dus je wilt jouw boilies nog attractiever maken? Wat denk je van een mantel van muggenlarven, leverpoeder of visextract? Zo’n boiliejasje is gemakkelijker te maken dan je wellicht denkt. Christian Heymanns, de man achter Successful Baits, geeft een demonstratie.

3

 

Een dag mee met The Carp Specialist

Werken in de hengelsportbranche is de droom van veel karpervissers. Op de sportvisacademies worden mensen opgeleid voor een baan in de sportvisserijsector. Maar welke functies zijn er eigenlijk beschikbaar? Om antwoord te geven op deze vraag gaat de redactie van Spiegel Magazine regelmatig een dagje mee met iemand die werkzaam is in de sportvisserij. Reisagenten Bas van Klaveren en Jeroen Albers van The Carp Specialist bijten het spits af.

4

Met oog voor de karper    Mark Hoedemakers

Mark Hoedemakers is gepassioneerd in alles wat hij doet. Met toewijding leidt hij de Vereniging van Belgische Karpervissers en tussen de bedrijven door geeft hij zich over aan zijn grote liefde: het vissen op karper. Hij is echter niet alleen begaan met de belangen van de karpervisserij, maar ook met die van onze gevinde vriend. Visveiligheid is een stokpaardje van Mark en hij combineert het gebruik van zijn visveilige loodsysteem met een heerlijk zomers verblijf aan de oevers van een grote grindafgraving. Techniek en passie ontmoeten elkaar.

5

Nieuw! Spiegel Newzzz

6

Betaalwateren: Abbey Lakes

Deze keer schenken we aandacht aan een van mooiste commerciële karperwateren van Noord-Frankrijk. Abbey Lakes biedt voor elke karpervisser wat wils en de keur aan mogelijkheden is nagenoeg onbeperkt. Het complex heeft meren met kolossale karpers, maar er zijn ook meren met een hogere bezetting aan karper. Aangezien het Abbey Lakes complex inspeelt op actuele ontwikkelingen is het zelfs mogelijk om met de vaste hengel of feeder op karper te vissen.

7

Pionieren in de Alpen    Mark Hofman

In verband met zijn werk verhuisde Mark Hofman naar Zwitserland en daardoor vonden er grote veranderingen plaats. De verandering in zijn visserij was zo extreem, dat hij alles opnieuw moest opbouwen. Mark had geen idee waar hij moest beginnen. Het natuurschoon van de Alpen is gelukkig overweldigend en de bergmeren zijn maagdelijk en ongerept en dat vergoedt veel. Lees mee hoe Mark de overschakeling maakt tussen laagland en hooggebergte.

8

Stap voor stap: De D-rigged pop-up rig    Steve Spurgeon

In de winter is het niet alleen koud, maar de karpers zijn ook nog eens passief. De beetmelders zwijgen dagenlang en de wakers hangen roerloos onder de hengels. Toch is er in de winterperiode succes te boeken, maar dan moet wel de juiste tactiek worden gebruikt in combinatie met een goede onderlijn. Dankzij enkele doordachte aanpassingen weet Steve Spurgeon regelmatig een ijskoude winterkarper te vangen.

9

Visveilig vissen, meer vangen    Roelof Schut

Met een 100% visveilig systeem wordt een loodsysteem bedoeld, waarbij de karper na lijnbreuk met slechts een onderlijn blijft rondzwemmen. Omdat het lood, de leader en het stuk hoofdlijn naar de bodem zinken, kan de karper zich niet vastzwemmen in een obstakel met alle gevolgen van dien. Tot voor kort waren de visveilige systemen gebaseerd op een helicoptermontage. Voor JRC ontwikkelde Roelof Schut een visveilig inline loodsysteem voor gebruik in combinatie met relatief stugge leaders zoals Snide leaders, leadcore en dik fluorocarbon en nylon.

10

Vissen op de Ebro    Rob Kuijpers

Vanwege diverse artikelen over de Spaanse rivier de Ebro, heeft deze rivier de reputatie gekregen van wilde rivier met veel kleine karpers. Bovendien zouden er alleen maar schubkarpers rondzwemmen en is het een heel eind rijden. Maar wat is er nog meer bekend? En wat klopt er niet en wat klopt er wel? Rob Kuijpers heeft de afgelopen jaren diverse malen op de Ebro gevist. In dit artikel vertelt hij over zijn aanpak en geeft hij een opsomming van de feiten.

11

De Moselle in het voorjaar    Ronnie van Berlo & Alex Poot

In Spiegel Magazine 24 hebben Alex Poot en Ronnie van Berlo enkele misverstanden ontkracht over tijgernoten en uitleg gegeven over de juiste bereidingswijze. In dit artikel delen de heren van Aasvoorkarpers.nl hun praktijkervaringen met tijgernoten. Als aasleverancier vinden ze het belangrijk dat de consument goed wordt voorgelicht over het juiste gebruik van aas. Daarom gebruiken Alex en Ronnie hun tijgernoten in diverse omstandigheden in binnen- en buitenland. In het vroege voorjaar van 2010 vertrokken ze voor een korte sessie naar Frankrijk om de rivier de Moselle te bevissen.

12

Verzonken gedachten en tranen van geluk    Arjan Ouwehand

Het jaar is bijna voorbij. Buiten regent het en is het koud. Binnen zit Arjan Ouwehand en hij is in een minder euforische stemming. Na een seizoen volgas te hebben gegeven is de pijp behoorlijk leeg. Arjen zwijmelt weg terwijl hij zijn gedachten de vrije loop laat. Hij herpakt zichzelf en besluit een verhaal te schrijven over beleving, mooie karpers en het vaderschap.

13

Een gedroomde sessie    Hans van den Brink

Aan het einde van een enorm druk jaar heeft Hans van den Brink eindelijk weer eens tijd om een weekje te ontspannen. Samen met zijn vriendin krijgt hij de kans om mee te gaan met een vistrip die is georganiseerd door Hengelsportmekka. De plaats van bestemming is het Franse karperwater Domaine de la Ribière en Robert hoeft niet lang na te denken over het aanbod. In een mum van tijd is de oktobertrip naar Frankrijk besproken.

14

Safe Details    Daniël Takken

Details worden in de karpervisserij steeds belangrijker. De hengeldruk neemt toe en details kunnen het verschil maken tussen een geslaagde sessie en een blank. Echter, details kunnen ook het verschil maken tussen een beschadigde vis en een karper die zijn weg ongeschonden kan vervolgen. Over de laatstgenoemde details gaat dit artikel van een bevlogen en betrokken karpervisser. Ga er goed voor zitten en laat je inspireren en voorlichten door Daniël Takken.

15

Rotary Letter: flavours    Martijn Nederpel & Roelof Schut

Er zijn veel factoren die het aasgedrag van een karper beïnvloeden. Het gebruik van lokstoffen in het aas is daar één van. Natuurlijke lokstoffen hebben hun plaats al veroverd in de karpervisserij en de kunstmatige lokstoffen lijken aan revival te zijn begonnen. Martijn Nederpel en Roelof Schut geven antwoord op de vraag:

- Heeft het gebruik van synthetische flavours nut?

16

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner