Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

Expeditie onbekend    Jeffrey Brugman

Vorig jaar kregen Jeffrey Brugman en zijn vismaat toestemming om op een plas te vissen die al tijden op hun verlanglijstje stond. Over dit water was zeer weinig bekend en dat gaf hen de motivatie deze plas volledig af te struinen en aan te pakken. Beide heren kregen de kans van hun leven. Want wie krijgt tegenwoordig nog de mogelijkheid om op een maagdelijk water zijn kunsten te vertonen?

1

Verantwoord gebruik van bewaarzakken    Mark Zelle

Het tijdelijk bewaren van een karper in een bewaarzak is iets wat veel gebeurt en meestal gebeurt dat ook op een veilige manier. Er zijn helaas ook gevallen bekend waarin er toch fouten worden gemaakt. Vaak zijn het beginnersfouten die worden gemaakt uit onwetendheid of gemakzucht. In dit korte artikel geeft Mark Zelle enkele tips waarmee iedereen zijn voordeel kan doen.

2

De drie zestigponders van Ardy Veltkamp

Als je in je leven geluk hebt, vang je een droomvis. Voor velen is dat een vijftig- of zestigponder, voor anderen is dat een bijzonder beschubde vis of een karper met historie. Ardy Veltkamp vist al meer dan twintig jaar en heeft op veel plekken in de wereld zijn lijnen nat gemaakt. Niet zonder resultaat want hij is de eerste karpervisser ter wereld die in drie verschillende landen (Roemenië, Frankrijk en Hongarije) een vis heeft gevangen met een gewicht van meer dan dertig kilo.

3

Nutrabaits competitie

4

Wonderen van Rainbow    Wesley Lagaert

Rainbow Lake, ook bekend als Lac de Curton, is een gespreksonderwerp waarover karpervissers verschillende meningen hebben. Het is een goed beheerd commercieel karperwater onder de rook van grootstad Bordeaux, ligt in een prachtig stukje natuur en is het thuis van tot de verbeelding sprekende magistrale karpers. Het is een plaats waar karpervissers uit alle hoeken van de wereld elkaar ontmoeten met hetzelfde doel: het vangen van een zwaargewicht. Rainbow Lake is een plaats waar haat en liefde elkaar ontmoeten en waar dromen waarheid worden. Daarvan is Wesley Lagaert overtuigd.

5

 

Betaalwateren: Le Val Doré    Antonie de Naeghel

Le Val Doré is een domein met vijf grindputten, gelegen in het dorpje Guimerville in Normandië. De meren in deze streek hebben ontstaan te danken aan de zandwinning. Het gewonnen zand wordt gebruikt door de regionale glasindustrie, die er veelal flesjes voor de parfumeriesector voor maakt. De ruim twintig jaar oude meren van Le Val Doré zijn omgeven door overhangende struiken, bomen en een enkele rietkraag. Antonie de Naeghel vist er al vijf jaar.

6

 

Dwergmeerval Voorkomen is beter dan genezen!    Bas van Klaveren & Jasper Arntz

Sportvissers zijn ten einde raad, maar ook de waterbeheerders zien ze liever gaan dan komen. Hoewel het verre familie is van de Europese meerval bezorgt de Amerikaanse dwergmeerval veel vissers in Frankrijk geen kromme hengels en werelddrils, maar kopzorgen. Bas van Klaveren en Jasper Arntz vonden het daarom de hoogste tijd om er een artikel aan te wijden.

7

 

Als alles klopt    Michael Smith

Michael Smith is een karpervisser met een onvoorstelbaar grote kennis van zaken. Bij het grote publiek is ‘Mikey’ niet zo bekend, maar onder insiders wordt hij geroemd. Niet voor niets is hij al sinds 1996 de rechterhand van Piet Vogel bij het ontwikkelen en testen van producten. Ondanks dat er al jarenlang wordt gesmacht naar een artikel van Mike, had hij tot op heden geen behoefte om zijn ervaringen toe te vertrouwen aan het toetsenbord. Spiegel Magazine is er dan ook trots op om de eerste pennenvrucht van Mike te mogen publiceren.

8

 

De zoektocht naar de ultieme rig    Daniël Jawadnya

Sinds de uitvinding van de hair rig zijn we ook al bezig om deze verder te ontwikkelen. Het is het voortbrengsel van de drang om onszelf alsmaar te verbeteren. De vissers die de spreekwoordelijke creatieve sappen laten vloeien, komen vaak tot de meest uiteenlopende onderlijnen. Klinkende namen die in je in een oogopslag moeten doen beseffen wat de eigenschappen zijn; stiff, bananen, bungy, 360, chod, etc. Veelal zijn het aanpassingen op de bestaande hair rig om deze functioneler te maken. Daniël Jawadnya neemt ons mee in zijn zoektocht naar de ultieme rig.

9

 

Een dagje mee met Roelof Schut

10


Een eindeloze zoektocht?    Chris de Clercq

“De ideale penis… Hij bestaat niet!”, zong de controversiële groep De Lama’s al in 1994. En wat waarschijnlijk opgaat voor het meest besproken mannelijke lichaamsdeel, geldt volgens Chris de Clercq ook voor de rig. In dit artikel wil Chris aantonen dat het succes of falen van een goede rig afhangt van tal van omstandigheden. Als we die omstandigheden beter interpreteren en begrijpen, slaat de balans vaker over naar de succesvolle kant en vangen we dus meer karpers.

11

Gedachten van een amateur    Carli Driessen

In 1979 fietste Carli Driessen – destijds twaalf jaar oud – langs het water van de Voorweg bij Zoetermeer. Zijn blikveld reikte niet veel verder dan rietkragen en waterlelies. Carli was zo verzot op het vissen dat hij zijn hoofd niet bij andere zaken kon houden. Hij had zelfs een extra zintuig ontwikkeld waarmee hij, al fietsend bij harde wind, toch kon zien dat enkele rietpluimen anders bogen. Hij vermoedde dan een karper, ging de hengels halen en ging op jacht. Het was een periode waarin hij vis droomde, elke dag en nacht weer. Gek genoeg kon deze liefde wijken voor andere zaken en opeens was het gevoel er niet meer bij Carli. Het zou tot zijn veertigste levensjaar duren – nu ruim vier jaar geleden – voordat Carli uit zijn winterslaap zou ontwaken.

12

Visvriendelijke montages    Peter Nys

Steeds meer karpervissers beseffen dat ze het over een andere boeg moeten gooien om in de toekomst nog karpers te kunnen vangen met ongeschonden bekken. Een klein aantal karpervissers hebben de afgelopen jaren goede uitvindingen gedaan om zo visvriendelijk en veilig mogelijk te kunnen vissen. Een van de eerste uitvindingen op dit vlak was de loodclip. Hierdoor kan het werplood worden gelost als een karper zich heeft vastgezwommen in een obstakel. Het kan echter veel veiliger en Peter Nys wijdt hierover uit.

13

When the going gets tough    Dennis de Wilde

Velen onder ons zijn zich al aan het oriënteren op een buitenlandse vistrip in het komende jaar. De meeste karpervissers plannen een trip in het voorjaar en dat brengt altijd de nodige onzekerheden met zich mee. Stel dat het voorjaar nog niet op gang is gekomen of dat de paaitijd al is begonnen. Zeker op betaalwateren is timing van groot belang, je hebt immers een stek geboekt en zit daar voor een week aan vast. Dennis de Wilde geeft adviezen waarmee de kans op een succesvolle vistrip aanzienlijk wordt vergroot.

14

Rigs, in alle eenvoud    André Akkermans

Het aanbod aan materiaal en informatie om rigs te maken is enorm. Toch blijken veel karpervissers nog steeds problemen te hebben met hun montages. Het voornaamste bij het kiezen en maken van een onderlijn is dat hij relatief eenvoudig is te knopen en efficiënt is. Het lijkt erop dat hoe minder je vist, dus ook hoe minder je vangt, hoe moeilijker de rigkeuze wordt. Vangen geeft je vertrouwen, vertrouwen in je aanpak, je aas en dus ook in je rigs. André Akkermans helpt een extra handje bij het krijgen van dat belangrijke vertrouwen.

15

Oude vaarten en kanalen    Harnold Kikkert

Harnold Kikkert kreeg zijn eerste kanaalkarper aan een vaste hengel. Een grote witte broodvlok zocht al dwarrelend zijn weg naar de bodem, maar de vlok kwam daar nooit aan. Het snoertje knapte en de dobber volgde gedwee de gehaakte vis. Hulp was onderweg want in de verte kwam een kano aangepeddeld. Er zat een nogal sjabbie persoon (de Nederlandse Chris Yates) in de kano en Harnold vroeg of hij de dobber kon beetpakken omdat er een gigantische karper aan zat. Geheel tegen de verwachting in mislukte dat. De kanoër zou een goede vismaat worden van Harnold. Een vismaat waarvan hij veel heeft geleerd.

16

Op naar de hattrick    Jeroen Flokstra

Na meerdere korte sessies is het voor Jeroen Flokstra tijd voor een lange achttiendaagse sessie op Abbey Lakes. Om drie uur ’s nachts gaat de wekker en vijf uur later staan Jeroen en zijn vrouw Marjon al op het Abbey complex in Noord-Frankrijk. Na een paar koppen koffie, het aanhoren van de vangstverslagen en het in ontvangst nemen van de bestelde stokbroden maken ze een rondje rond de meren. De wagen is op de rails!

17

Spiegel Newzzz

18

Interview met Jan Mertens

Je geld verdienen in de karpervisserij is voor veel karpervissers een droom. Nederbelg Jan Mertens (hij woont in België en werkt in Nederland) heeft die wens kunnen verwezenlijken. Zijn hobby is verantwoordelijk voor de fantastische baan die hij nu heeft. Als Global Brand Manager draagt hij de wereldwijde verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de JRC producten. Het is een drukke baan met veel en grote verantwoordelijkheden. Spiegel Magazine sprak met Jan Mertens en was zeer benieuwd naar de achtergrond van deze sympathieke professional.

19

Naast al deze artikelen en rubrieken is er nog veel meer te lezen in Spiegel Magazine 32. Ook zijn er, voor de abonnees, weer enkele prachtige prijzen te winnen. Spiegel Magazine 32 verschijnt midden december 2011

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner