Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

1

Interview Leon Hoogendijk

Leon Hoogendijk is een van de grondleggers van het moderne Franse karpervissen. Hij heeft enkele prachtige boeken geschreven en is medeoprichter van het Franstalige karpermagazine Carpe Scène. Daarnaast heeft hij een eigen hengelsportmerk dat veel producten op de markt brengt (hengels, aas, end tackle, luggage, etc.) waarvoor hij wordt geroemd in Frankrijk en Italië. Veel karpervissers kennen Leon waarschijnlijk wel, maar weten niet wat hij allemaal al heeft gedaan en waarom. Vijfentwintig jaar geleden emigreerde hij vanuit Nederland naar Frankrijk en daarom is dit een mooi moment om hem aan een spervuur van vragen te onderwerpen.

2

Stap voor stap    Vissen met High Lites: Hans Hellendoorn

Variëren is profiteren. Met deze uitspaak wil ik aangeven dat het de moeite waard is om eens wat anders aan de onderlijn te hangen. Mijn visserij speelt zich hoofdzakelijk af op rivieren, kanalen en vaarten; twee nachten per week verblijf ik aan de oevers van een van deze wateren om de karpers te belagen. Om maximaal van deze ‘korte’ nachten te profiteren, vind ik het belangrijk om mijn aasaanbieding zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hierbij is het belangrijk dat de inhakingseigenschappen van de onderlijn niet negatief worden beïnvloed.

3

Koude winternachten    Frans Eschberger

Het vieren van de jaarwisseling is iets wat Frans Eschberger eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Hij is liever aan de waterkant om te proberen een winterkarper te vangen. Dat de omstandigheden in de winter vaak zwaar zijn, vindt hij niet erg. Die hoge moeilijkheidsgraad is nou net wat Frans extra stimuleert en motiveert.

4

Monumenten    Bart van den Hurk

De karpervisserij heeft een hele rijke geschiedenis. Het is historie waarvan de mannen van het eerste uur alles afweten, maar waarbij de jonge generatie niet altijd stilstaat. De karpervisserij heeft zijn eigen monumenten: zowel vissen als vissers die alles al hebben meegemaakt in hun leven. Bart van den Hurk kent twee van deze levende monumenten.

5

Verbeter het haakaas

Veel karpervissers denken nog steeds dat de onderlijn het belangrijkste onderdeel is van hun uitrusting. Wat veel vissers in hun zoektocht naar de ultieme rig over het hoofd zien, is het haakaas. Zonder attractief haakaas is een onderlijn bijna waardeloos. Een karper moet het haakaas namelijk oppakken, zodat de onderlijn vervolgens zijn werk kan doen.

6

Betaalwateren: Penn Lake    Pim Verlaan

Het gebeurt niet vaak, maar deze keer is Pim’s vriendin de oorzaak van een vistrip naar het beloofde karperland. Vanwege de drukke werkzaamheden op zijn klusbedrijf heeft Pim weinig vrije tijd. De vraag van Mariska – zijn aanstaande vrouw – of hij echt geen vrij kan krijgen om samen een weekje te vissen, overrompelt Pim dan ook. De vistrip moet namelijk binnen enkele weken plaatsvinden dus hij moet snel handelen.

7

Channel Hopping    Jeroen Flokstra & Mark Noorman

Fluitende vogeltjes onderbreken de remslaap van Mark Noorman. Kreunend opent hij een oog en dan ziet hij dat het Philips Wake-Up Light verantwoordelijk is voor het lawaai. Het is twee uur ’s nachts en Jeroen Flokstra staat over enkele momenten voor zijn deur. Samen zullen ze naar Engeland vertrekken om daar twee nachtjes te vissen op een syndicaatwater. Het is een unieke kans en die wetenschap motiveert Mark om zijn andere oog ook te openen.

8

Superschubs    de trilogie compleet: Geert Ooms

Sinds 2003 vist Geert Ooms regelmatig op het V-kanaal, de hiermee verbonden plas en de aangrenzende kanalen. Het is een harde, taaie en vaak afstompende visserij op een van de moeilijkste waterstelsels van België. Door bij nacht en ontij aan het water te verkeren en dankzij ijzeren discipline en volharding is Geert toch succesvol op dit tot de verbeelding sprekende watercomplex.

9

Nauwkeurig voeren    Maurice Keulen

Zorgvuldigheid en nauwkeurigheid. Onthoud deze twee woorden en lees dit artikel zorgvuldig door zodat je net zo effectief vist als een professionele wedstrijdvisser. Zeer nauwkeurig voeren en precies op die plek vissen is de sleutel tot succes van een wedstrijdvisser. Op korte afstanden is dat relatief eenvoudig uit te voeren, maar op grote afstanden komt er behoorlijk meer bij kijken. Maurice Keulen geeft tips en adviezen.

10

Stomen van boilies    Mitsz van der Kamp

Veel karpervissers die zelf boilies maken, weten hoe een wateroplosbare boilie wordt gemaakt. Er zijn echter nog wel een aantal aandachtspunten als het om de kwaliteit van de boilie gaat. Mitsz van der Kamp kan zich niet aan de gedachte onttrekken dat onze voerkanonnades geen gevolgen hebben voor de gezondheid van karpers. Wat kieperen we eigenlijk in het water en hoe maken we die balletjes zo gezond mogelijk?

11

Droogvissen: fantaseren of voorbereiden?    André Akkermans

André Akkermans maakt zich op voor een driedaagse sessie op Abbey Lakes. Zijn hengels staan al in de hal en de molens zijn al volgespoeld met nylon. Toch zijn de hengels nog niet opgetuigd. André wil alle opties openhouden en maakt zijn definitieve keuzes pas aan de waterkant.

12

Op bezoek bij Solar

13

De sessie van mijn leven    Alex Dubernard

Alex Dubernard heeft zestien jaar ervaring op grote Franse wateren als Cabanac, Orient, Cassien, Salagou, de Rhône, de Lot en de Saône en heeft deze wateren met succes bevist. Er is maar één reden die hem drijft om deze gigantische wateren te bevissen: de zoektocht naar grote karper. Deze visserij vergt veel van het uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Alex omschrijft zijn visserij als extreem en bij zijn Franse karpercollega’s staat hij dan ook bekend als Alex’treem. Hij neemt ons mee naar het afgelopen voorjaar, naar de vierentwintig nachten durende sessie van zijn leven.

14

Spiegel Newzzz

15

De uitdaging    Christian Scheffer & Rick van Eekelen

De lange, koude en zenuwslopende winter loopt eindelijk ten einde en de drang om naar het water te gaan dringt door tot elke vezel in het lijf van Christian Scheffer en Rick van Eekelen. Het moet gebeuren op een grindgat, niet ver van hun huis. Het water wordt zwaar bevist en dat heeft zijn redenen.

16

Nutrabaits competitie

17

Een Engels paradijs    Alain Servaes

Na met teamgenoot Dennis de Wilde op het Engelse karperwater ‘Grenville’ te hebben gevist, wordt Alain Servaes opnieuw uitgenodigd voor een gastsessie. Met een vergunning op zak zet hij koers richting Folkstone in het Verenigd Koninkrijk. Als hij bij de ingang van het prachtige domein arriveert, valt zijn oog op een bord. Daarop staat met grote letters geschreven: ‘Cast away your problems and net your dreams’. Het zegt veel over de sfeer en Alain kan niet wachten om zijn lijnen nat te maken.

18

Naast al deze artikelen en rubrieken is er nog veel meer te lezen in Spiegel Magazine 33. Net als in de vorige edities zijn er, voor de abonnees, weer enkele prachtige prijzen te winnen. Spiegel Magazine 33 verschijnt begin februari 2012.

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner