Maanstand

CURRENT MOON

Buienradar

sp-42 01 kl 

Een voorjaar volgens plan

Geert Ooms

Het is enorm leuk om tijdens de lange en koude winteravonden plannen te smeden voor het volgende seizoen. Geert Ooms betrapt zichzelf er telkens weer op dat zijn brein vaak veel meer op de visplanning zet, dan datgene waar hij in werkelijkheid mee wegkomt. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid beschikbare tijd die nodig is om sommige plannen tot uitvoering te brengen. En tijd, tja, die wordt alsmaar schaarser. Dat is ook de voornaamste reden waarom Geert een tijdelijke stop heeft ingelast voor wat betreft het geven van presentaties.

 sp-42 06-07

Het weekend vermijden

Marco Hendriks

Eindelijk is het weekend en je hebt zin om naar de waterkant te gaan. Je pakt je spullen bij elkaar, haalt de boilies uit de vriezer, gooit de auto vol en met volle moed rijd je naar het water waar je de hele week aan hebt gedacht. Als je de gewilde visstek tegemoet rijdt, kom je langs het kanaal de ene na de andere tent tegen. Het lijkt alsof ze als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen. Je voelt dat je kansen afnemen en tot overmaat van ramp is de gewilde stek ook nog bezet. Om deze ellende te voorkomen, houdt Marco Hendriks er een andere tactiek op na.

 sp-42 16-17

Zig rigs

Lewis Porter

Elk jaar wordt het karpervissen op enkele meters boven de bodem populairder. De reden van deze groeiende populariteit is tweeledig. Ten eerste is het een van de meeste succesvolle tactieken die een karpervisser kan toepassen en ten tweede wordt er in de media steeds meer aandacht aan geschonken. Lewis Porter geeft zijn mening over het moderne vissen met de zig rig.

sp-42 22-23 

Think big

Mario Winnikes

Bijna elke karpervisser wil grote karpers vangen. Daarom is het niet verwonderlijk dat de heel grote karpers – de recordvissen – opzien baren. Maar wat is ‘groot’? Wat is een recordkarper? Heeft een dertigponder uit openbaar water minder waarde dan een tachtigponder van een commercieel water? Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken, vindt Mario Winnikes. Hij heeft echter wel een visie op hoe je meer grote karpers kunt vangen.

 sp-42 26-27

De kracht van de worm

Antonie De Naeghel

Niet karperaas waardig, smerige handen, prutswerk, te witvisgevoelig; volgens velen zijn er redenen genoeg om geen wormen te gebruiken voor het vissen op karper. Toch hebben deze krioelende kruipers een enorme aantrekkingskracht op onze zoetwaterbig. Bijna iedereen geeft de voorkeur aan een boilie als haakaas, maar Antonie De Naeghel weet wel beter. Hij weet regelmatig een schuwe karper te verleiden met een sappige worm.

 sp-42 34-35

Buffelen voor een buffel

Jan Zwarthoed

Het is bijna Pinksteren en de eerste Frankrijktrip van Jan Zwarthoed en zijn vismaat staat voor de deur. Ze zouden eigenlijk enkele dagen eerder vertrekken, maar de oom van Jan – die hem op vierjarige leeftijd heeft leren vissen – is getroffen door een hartinfarct. Hij ligt al een week in coma, maar de neuroloog vertelt dat de toestand stabiel is. Eventueel herstel zal langzaam verlopen. Gezien de omstandigheden is dat toch positief nieuws.

 sp-42 48-49

Zigriggen

Ali Hamidi & Ernesto Kamminga

Je hoort er steeds meer over: zigriggen op half water of net onder de oppervlakte. Maar als je aan de waterkant om je heen kijkt, zie je het maar weinig mensen doen. Dat het een uiterst effectieve manier van vissen kan zijn, bewijzen Ali Hamidi en Ernesto Kamminga. Zij wisten een flinke berg karper en graskarpers te vangen op stukjes foam onder het wateroppervlak. Een goede reden om enkele tips los te peuteren bij de heren.

 sp-42 56-57

Een droom die uitkwam

Haico Hiddink

Na een aantal sessies op Abbey Lakes in 2011 en 2012 heeft Haico Hiddink besloten om een winterpas aan te schaffen, zodat hij zijn sessies en vistijden zelf kan indelen. Een van de voordelen van deze speciale pas is dat je zelf mag beslissen wanneer je aankomt en vertrekt op Abbey. Alle wateren van het complex intrigeren Haico vanwege de mooie karpers die er zwemmen.

 sp-42 62-63

Goede tijden, slechte tijden

Dennis Dordregter

Terwijl de weersverwachting voor Nederland niet veel goeds voorspelt, rijdt Dennis Dordregter als een dief in de nacht richting het zuiden. De bestemming is het pittoreske Franse dorpje La Clayette, dat diep verscholen ligt in de streek van de dikbilkoe. Zijn aas – een combinatie van pellets, partikels en boilies – ligt achterin de auto en alle end tackle zit in de vistas. De molenspoelen zitten vol verse lijn en de batterijen van de voerboot zijn opgeladen. Dennis hoopt op een verrassing, want het karperbestand van Castle Lake is nog niet helemaal in kaart gebracht.

sp-42 66-67 

Spiegel Newzzz

 sp-42 74-75

Onder de top

Rick Warren

‘Wat van ver komt, is lekker’, luidt het bekende spreekwoord. Of dat ook geldt voor het vangen van karpers, valt te bezien volgens Rick Warren. Hij weet als geen ander dat observeren een belangrijk onderdeel is van de karpervisserij. Als je de vis vindt, vang je de vis, maar de vis zwemt niet altijd ver uit de kant. Integendeel. Rick is altijd op zoek naar tekenen van onderwaterleven en pas als hij karpers heeft gelokaliseerd, laat hij zijn haakaas te water.

 sp-42 80-81

Zelf boilies maken

Dirk Westerhof

Kant-en-klare boilies zijn nog nooit zo populair geweest. Gemak dient de mens, want niets is gemakkelijker dan een zak boilies open trekken zodat je kunt vissen. Je kunt boilies natuurlijk ook zelf maken. Dirk Westerhof beschrijft welke voordelen dat heeft.

sp-42 88-89 

Waterlily Lake

Nils Thönnes

Commerciële karperwateren worden steeds populairder. Natuurlijk zijn er ook mensen die de voorkeur geven aan openbare wateren, maar voor velen is het de uitgesproken manier om een week ontspannen te vissen. Onlangs bezocht Nils Thönnes voor de eerste keer een commercieel karperwater.

 sp-42 94-95

Uit het leven gegrepen

Michael Aubry

Elk jaar waagt Michael Aubry vier of vijf keer een kans in het buitenland. Ondanks zijn grote passie voor het Zuid-Franse Lac de Saint-Cassien, bevist hij ook andere wateren in het land van de baguette en smeuïge wijnen. Hij heeft er al veel avonturen beleefd met zowel hoogte- als dieptepunten. Michael’s sessies zijn uit het leven gegrepen.

 sp-42 98-99

Kempisch Kanaal

Nik Naulaerts

Het vinden van de karpers is de sleutel tot succes op elk water, maar op kanalen met een klein karperbestand zoals het Kempisch Kanaal, is het van essentieel belang. Als je daar niet in de buurt van de karpers vist, kun je er wekenlang roerloos achter de hengels zitten. Nik Naulaerts weet dat als geen ander en besteedt veel tijd en moeite aan het lokaliseren van de karpers. Niet zonder resultaat!

sp-42 106-107 

Naast al deze artikelen en rubrieken is er nog veel meer te lezen in Spiegel Magazine 42. Spiegel Magazine 42 verschijnt half augustus 2013.

 

 

 

 

 

Laatste 2 uitgaven

Banner
Banner

Advertenties

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner